Alles over widgets

De term widget komen we de laatste tijd steeds vaker tegen, maar wat is het eigenlijk precies, waar komt het vandaan, hoe werkt het en waar wordt het gebruikt?

Wat is een widget?

Een widget is een applicatie die informatie op je desktop of bureaublad kan tonen. Zo kan een widget bijvoorbeeld het weer van vandaag tonen op je desktop of de meest recente vluchtinformatie van vluchten die op dit moment vanaf Schiphol vertrekken tonen. Widgets zijn tegenwoordig erg populair, dus je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een widget voor gemaakt.

Waar komt het vandaan?

Het is duidelijk dat widgets handige informatie kunnen tonen en het is erg begrijpelijk dat widgets vandaag de dag veel worden gebruikt. Maar waar komt de term widget nou eigenlijk precies vandaan?

De term widget betekent eigenlijk niets meer dan dingetje in het Engels. Het was in eerste instantie een term die werd gebruikt voor alle elementen van de gebruikersinterface. Een knop, een venster, een checkbox, een invoerveld, het zijn allemaal widgets in de gebruikersinterface.

Hoe werkt het?

Widgets zijn eigenlijk een soort dynamische webpagina’s die op je bureaublad worden getoond. De pagina’s kunnen lokale informatie (bijvoorbeeld CPU temperatuur) of informatie van het internet (vluchtinformatie) gebruiken en ze kunnen de informatie real-time op het bureaublad tonen en bijwerken.

Iedereen kent waarschijnlijk wel de tellers die we vroeger op veel websites zagen om het aantal bezoekers van de website te tonen. Dit waren eigenlijk de eerste widgets, hoewel deze nog niet real-time werden bijgewerkt zonder een refresh.

Waar wordt het gebruikt?

Widgets zijn beschikbaar voor de meeste besturingssystemen, waaronder Mac OS X, SuperKaramba, DesktopX en Microsoft Windows (onder de naam gadgets). De widget is ook erg populair voor mobiele besturingssystemen en de twee meest populaire besturingssystemen, Android en iOS, ondersteunen ook allebei widgets.