Drones gaan het verkeer in Zeeland monitoren

Drones gaan het verkeer in Zeeland monitoren

In Zeeland werd afgelopen maand het befaamde Concert at Sea gehouden waar jaarlijks duizenden mensen op af komen. Het evenement staat voor menig muziek liefhebber ondertussen synoniem voor ‘plezier’, ‘gezelligheid’ en een groot feest. Voor de verkeersleiding van Zeeland is deze periode echter een minder groot feest vanwege de verkeersdrukte. Grote aantallen auto’s en caravans die in het normaal zo rustige Zeeland allemaal tegelijk door de straten moeten zorgen elk jaar weer voor problemen.

Gelukkig heeft Rijkswaterstaat daar dit jaar iets op gevonden, namelijk drones die het verkeer live vanuit de lucht in de gaten houden. In plaats van een complete bemande helikopter in te schakelen kan de verkeersleiding nu met deze kleine onbemande vliegmachines snel en gemakkelijk het verkeer op voet (nou ja, in de lucht dus…) volgen. Aan de drones zit een smartphone bevestigd die Full HD beelden direct naar de verkeersleiding kan streamen.

Het is geen verassing dat zelfs de overheid overstapt naar het gebruik van drones. In 2012 werden er in ons land een kleine 20.000 drones verkocht maar dat aantal is in de tussentijd opgelopen tot meer dan 80.000 drones in Nederland alleen al. Mede hierdoor zijn er sinds 1 juli van dit jaar ook strengere regels met betrekking tot het besturen van drones. Zo mag je maar op bepaalde plekken vliegen en afhankelijk van het gewicht en de afstand tot mensen mag er maar een beperkte tijd gevlogen worden.

Live verkeers-stream op je smartphone?

Vanwege het succes van de proef in Zeeland wordt er in de gadgetwereld al flink gespeculeerd over een toekomstige implementatie van drones in het dagelijks verkeer in Nederland. We zitten nu in de drukke vakantie weken en zoals we weten gaat een groot deel van Nederland rond deze tijd tegelijk de snelweg op om een weekje of twee in Frankrijk of Italiƫ te vertoeven.

Soortgelijke drones zouden bijvoorbeeld ingezet kunnen worden om live beelden te streamen naar een navigatie apps voor je smartphone. Zo heb je niet alleen gegevens van hoe de situatie er een half uur geleden bij stond maar kun je live vanuit de lucht meekijken op je smartphone om te zien hoe lang de files bijvoorbeeld zijn. Dit helpt niet alleen de verkeersleiding om specifiekere informatie te verkrijgen maar kun je als automobilist zelf je route aanpassen aan de situatie zoals die er nu voorstaat.

Of en wanneer er weer drones worden ingezet voor het in de gaten houden van de Nederlandse snelwegen is niet bekend, maar vanwege het succes met de proef in Zeeland is een toekomstige implementatie verre van uitgesloten!

Infographic-RWS-Drones_tcm174-373327.png