De Apple vs. Android race nog altijd niet beëindigd

De Apple vs. Android race nog altijd niet beëindigd

Het blijft voor veel tech-liefhebbers een even interessante als vermoeiende discussie: is de iPhone nu het beste of kun je toch beter voor een toestel met Android gaan? Hoewel dat voor een groot deel natuurlijk afhangt van persoonlijke voorkeuren, zijn er onderzoeken die nu wel beginnen te wijzen naar een definitieve winnaar in deze al tijden durende strijd.

Want hoewel er in 2013 nog meer toestellen met Android werden verkocht dan iPhones, lijkt Apple op de lange termijn de concurrentie toch het nazien te gaan geven. Zo blijkt uit onderzoek van het bedrijf Foolproof dat hoe meer smartphones een persoon in zijn bezit heeft gehad, hoe groter de kans is dat hij of zij uiteindelijk voor iPhone kiest. Aangezien meer een meer mensen een smartphone bezitten, neemt ook het aantal smartphones dat men per persoon heeft gebruikt toe en daarmee dus ook de kans om definitief over te stappen op een iPhone.

Loyaliteit is belangrijk

De consument houdt van een betrouwbaar merk en ook op dat vlak heeft de iPhone meer credits opgebouwd dan de producenten van smartphones met Android. Apple is immers duidelijk in het beeld dat wordt uitgedragen, de kwaliteit die men kan verwachten en de iPhones zelf. Kijken we naar dan Android is er een enorm aanbod, waarbij de klant uiteindelijk maar moeilijk echt aansluiting kan vinden. Samsung is hierin duidelijk de marktaanvoerder, echter zijn er zo veel verschillende merken en mogelijkheden dat de klant zich in het opzicht van het Android OS nergens echt mee verbonden voelt.  Bij Apple is dat compleet anders, waarbij de consument het merk niet zo snel meer verlaat.

aa-q4-us

Android blijft ook in 2013 Q4 het meest gebruikte OS. Apple wint terrein en blijft de grootste smartphone marktaandeelhouder. Apple en Samsung zijn de grote winnaars van 2013.

Hoewel Android-toestellen het het afgelopen jaar goed hebben gedaan, blijft vooral opvallen dat er nog steeds in grote mate wordt gekeken naar wat Apple doet. Zo lanceerde Apple de iPhone 5s in verschillende chique uitvoeringen zoals goud en zilver. HTC zag dat dit aansloeg bij het publiek en komt nu in samenwerking met Vodafone ook met een bijzondere uitgave, namelijk een vergulde versie van de HTC One. Zie hieronder de twee ‘gouden’ telefoons uit de webshop van Vodafone. De iPhone 5s is bij Vodafone verkrijgbaar (met een RED abonnement) voor 55 euro per maand, met 40 euro per maand is de HTC One Gold edition een stuk voordeliger.

vodafone-one-5s

Wie staat er aan kop?

Het gevecht tussen Android en Apple zal zich ook in 2014 voortzetten. Android heeft het grootste marktaandeel, iOS is het meest succesvol (vanuit winstgevend oogpunt). De marktmechanismen voor de huidige markt zijn nog altijd in ontwikkeling en hoewel Apple vooral groeiende is in de V.S., is Android in de rest van de wereld de snelstgroeiende partij. Waarschijnlijk komt deze race nog lang niet ten einde.

Afbeelding via: HDarmento (Kreavi)