Een nieuwe Galaxy, een nieuwe dimensie voor widgets?

Een nieuwe Galaxy, een nieuwe dimensie voor widgets?

Widgets zijn voor de meeste mensen toch die dingen die ze kennen van hun smartphone, als ze tenminste geen iPhone hebben. Het is ook op smartphones dat de snelste ontwikkelingen op widget gebied plaatsvinden, zeker als we kijken naar Android toestellen van de afgelopen twee jaar. En als we dan nog iets verder inzoomen wordt duidelijk dat de grootste sprongen eigenlijk door één fabrikant gemaakt zijn: het Zuid-Koreaanse Samsung. En met de introductie van het nieuwste topmodel, de Samsung Galaxy S4, voor de deur vragen wij ons af: wat brengt dit toestel ons voor nieuws op het gebied van widgets?

resizable-widgetHet was tenslotte Samsung dat, nog vóór Google het in het Android OS zelf implementeerde, widgets maakte met een aanpasbare grootte. Hiervoor ontwikkelden de Zuid-Koreanen al enige jaren geleden de eigen TouchWiz interface. TouchWiz is inmiddels volwassen geworden, heet nu Nature UX, en beschikt over features die in Android zelf nog lang niet mogelijk zijn. Twee jaar geleden wisten de echte Android liefhebbers niet hoe snel ze een custom ROM moesten flashen op hun Galaxy S, maar tegenwoordig is de prijs hiervoor vaak het opgeven van features die juist in Samsung’s eigen software wél, maar in Android zelf nog niet beschikbaar zijn.

Maar terug naar de Galaxy S4, en de hoop op innovatieve widgets. Natuurlijk kan het goed zijn dat het toestel hier niets nieuws brengt. Maar er doen geruchten de ronde over testtoestellen, van Samsung, die uitgerust zijn met 3 GB RAM geheugen. Eén van de mogelijke verklaringen voor een dergelijke geheugencapaciteit is een geheel nieuwe aanpak van widgets is de Nature UX interface. Hoe complexer de widgets worden, hoe meer geheugen er nodig is om er een werkblad vol mee te hebben. Complexere widgets zouden veel meer functionaliteit kunnen bieden dan de standaard ‘informatie in een oogopslag’ die we nu gewend zijn. Wat dacht je van complete browsers gewoon op je werkblad? Google Earth in de vorm van een widget? 3D widgets?

Het kan zijn dat we wat doordraven hier, maar het heeft er alle schijn van dat, met de specificaties van de Galaxy S4, dit soort mogelijkheden probleemloos kunnen worden geïmplementeerd. Door een nieuwe Exynos 5 Octa octacore processor en een vijf inch FHD (full hd) beeldscherm lijkt ons het een geschikt toestel om het werkblad van het Android besturingssysteem van een geheel nieuwe dimensie te voorzien! En het medium om dit te implementeren: widgets!

Submit a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>