Uitfasering VGA-standaard begint volgend jaar

Uitfasering VGA-standaard begint volgend jaar

De VGA-standaard zal vanaf begin volgend jaar langzaam verdwijnen. Zowel Intel als AMD heeft twee jaar geleden al aangekondigd dat zij zullen stoppen met de ondersteuning van de ouderwetse standaard en vanaf 2015 zal de aansluiting zelfs helemaal niet meer terug te vinden zijn op nieuwe computers.

vga-kabelDe meeste mensen die vandaag de dag een computer kopen, zullen nog altijd gebruik maken van een vga kabel om de grafische kaart van de computer aan te sluiten op de monitor. Hoewel het een ouderwetse standaard is, is de beeldkwaliteit die de VGA-poort levert nog altijd erg goed.

Het grootste probleem van de VGA-standaard is dat het een analoge technologie is, waardoor het vrij gevoelig is voor storingen. De nieuwe standaarden, zoals HDMI, DVI en displayport zijn digitaal en zij hebben daar dus geen last van. Er zullen dan ook geen problemen zijn met zwakke of verstoorde signalen.

Daarnaast zijn de pinnetjes in de VGA-poort op de PC ook niet altijd even sterk. De meeste computergebruikers hebben het vast wel eens meegemaakt dat een pinnetje enigszins is verbogen en het beeld in een bepaalde kleur uitslaat. Zo heb je bijvoorbeeld ineens een beeld met een paarse of groene waas, afhankelijk van welk pinnetje is verbogen.

Mensen die bang zijn dat ze hun oude monitor in 2015 kunnen weggooien hoeven zich overigens geen zorgen te maken, er zijn vrij goedkope adapters op de markt die het digitale signaal van de displayport kunnen omzetten naar een analoog signaal dat de VGA-poort accepteert.

Submit a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>